Choď na obsah Choď na menu
 


Časti Hardvéru

15. 12. 2013

 

Základná doska

Matičná doska (inak aj základná doska) je jedna z najdôležitejších súčiastok moderného PC (Je jadrom počítača, miestom kde sa stretávajú všetky technológie v PC. Zariadenie, ktoré v podstatnej miere určuje výkon, kompatibilitu a rozšírenie počítača. Slúži tiež ako podpora procesoru a zberníc.). PC je postavené na modulárnom (stavebnicovom) princípe, kde je možné jednotlivé funkčné moduly meniť. Väčšina týchto modulov (komponentov) je pripojená priamo na matičnú dosku. Tá je pripevnená ku skrinke PC a napájaná zo zdroja. Sama napája niektoré komponenty. Riadiacu funkciu má integrovaný obvod (zvyčajne 2), tzv. čipová sada (chipset), ktorá zabezpečuje väčšinu funkcií matičnej dosky. Moduly osadené do základnej dosky (ako napr. druh processora alebo typ pamäte) sú tiež určené tým, akú čipovú sadu doska obsahuje.

 

Procesor (CPU – Central Processing Unit)

Procesoru sa tiež hovorí centrálna riadiaca jednotka (z anglického CPU – Central Processing Unit). Mikroprocesor je jeden miniaturizovaný obvod.

Táto súčiastka dokáže podľa nejakého programu spracovať dáta. Základnou vlastnosťou mikroprocesora odlišujúcou ho od ostatných elektronických odvodov je teda programovateľnosť. Druhou vlastnosťou mikroprocesora je to, že ide o jednu súčiastku, prípadne malú množinu súčiastok, ktoré navonok vystupujú ako jeden.

Obsahuje : – riadiacu jednotku, aritmeticko – logickú jednotku, registre a pamäť (cache)

CPU určuje aký software môžeme na počítači spustiť. Okolo tohoto procesorového chipu je postavenný vlastne celý počítač.

Výkonnosť počítača závisí od rýchlosti práce CPU. Procesory sa rozdeľujú predovšetkým podľa rýchlosti. Tá sa udáva v hertzoch (Hz) a môže dosahovať od 4,5 Hz až do cca 3800 MHz. Procesor počítača je synchrónne zariadenie, ktoré pracuje podľa hodinových kmitov generovaných kryštálom a generátorom frekvencie na základnej doske. Behom jedného kmitu procesor vykoná jednu operáciu. Ak je procesor schopný pracovať s vyššou frekvenciou týchto hodinových kmitov, vykoná za jednu sekundu viac operácií, teda bude vykazovať vyšší výkon .Výkon procesora je samozrejme veľmi výrazne závislý na návrhu (architektúre) integrovaného obvodu. V súčasnosti (2009) obaja najväčší výrobcovia Intel a AMD majú vo svojej ponuke aj viac jadrové procesory (2, 3, 4- jadrové).

 

Operačná pamäť

(niekedy označovaná aj ako “hlavná pamäť”) počítača je pamäťou, v ktorej sa ukladajú dáta, ktoré procesor počítača momentálne nespracováva, ale budú potrebné neskôr.

Veľkou prednosťou operačnej pamäte oproti ostatným druhom pamätí (napr. oproti pevnému disku) je jej rýchlosť. Dáta do nej totiž možno uložiť/z nej načítať niekoľkonásobne rýchlejšie, ako by to bolo možné napríklad pri použití pevného disku. Procesor a ostatné komponenty počítača, ktoré sa potrebujú k uloženým informáciám dostať, tak nemusia na prístup k nim príliš dlho čakať.

Operačná pamäť je štrukturovaná pomocou stĺpcov a riadkov. Do oblastí, ktoré vznikli takýmto rozdelením pamäte sa zmestí len určité množstvo údajov. Operačná pamäť každého počítača je energeticky závislá, čo v praxi znamená, že po prerušení dodávky elektrického prúdu alebo po vypnutí počítača, sa všetky údaje, ktoré obsahovala, vymažú. Príčinou tejto energetickej závislosti sú použité moduly operačnej pamäte. Ich nahradenie inými modulmi, ktoré by boli energeticky nezávislé (tzv. MRAM moduly) však v súčasnosti ešte nie je možné. Takéto moduly sú totiž príliš pomalé a to by znižovalo výkon počítačov.

Operačnú pamäť nájdeme v počítači najčastejšie v podobe pamäťového modulu. Časom sa podarilo vyrobiť niekoľko druhov operačných pamätí. Hlavne v 90-tych rokoch prevažovali pamäte s označením SIMM ale objavovala sa aj tzv. EDO-RAM pamäť. V dnešných počítačoch nájdeme prevažne moduly s označením DIMM, SDR, DDR, DDR2. Najnovším typom operačnej pamäte je DDR3.

 

Pevný disk

Slúži na uchovávanie všetkých informácii v počítači. Informácia zostane zapísaná aj po vypnutí počítača z el. siete. Hlavným parametrom HDD je jeho kapacita. Tá sa v súčasnosti pohybuje od 80 GB do 1000 GB.

Ďalším parametrom je prenosová rýchlosť. Tá udáva koľko MB dát sa prenesie medzi HDD a iným zariadením za 1s. Dnešné disky pracujú na princípe magnetického záznamu na rotujúce platne, alebo ako flash, t.j. zapisujú sa na nerotujúce pevné čipy.

 

Grafická karta

Grafická karta, alebo tiež grafický adaptér je komponent počítača, ktorý zabezpečuje zobrazenie informácii na monitore.

Grafická karta je kombináciou pamäte a grafického procesora. Grafický procesor spracúva informácie z centrálneho procesora (CPU), a výsledok zobrazuje na monitore prostredníctvom analógového (D- SUB) alebo digitálneho (DVI) výstupu. Súčasťou karty je RAMDAC- digitálno- analógový prevodník.

Niekedy (najmä u lacnejších počítačov a počítačov nevyžadujúcich vysoký grafický výkon), je grafická karta integrovaná na základnej doske.

 

Zvuková karta

Zvuková karta je čas počítača, ktorá zabezpečuje zvukový výstup a vstup.

Je kombináciou analógovo- digitálneho prevodníka, analógovách obvodov (zosilovačov, filtrov, mixérov) a riadiacej elektroniky, ktorá riadi analógovú časť a zabezpečuje pravidelný prenos údajov z a do hlavnej časti pamäte počítača.

 

Sieťová karta

alebo LAN karta alebo sieťový adaptér je počítačový hardvér umožňujúci komunikáciu cez počítačovú sieť.